06 50 56 18 15

studio@marjaworks.nl

Vintage woodtypel small

Web-Wijs Woordenboek

    

    

     
    
    
    

Moeilijke woorden makkelijk uitgelegd

Virus

Een virus is een stukje software dat verschillende dingen kan doen, zoals bestanden verwijderen, gegevens stelen of zelfs het overnemen can computer door hackers. Virussen vinden hun weg naar computers via e-mail, vanuit een bestand dat is gedownload via internet of vanaf een schijf. Antivirussoftware moet worden geïnstalleerd om computers te beschermen. Smartphones kunnen ook worden geïnfecteerd door virussen.

VOIP

VOIP, de afkorting van Voice Over IP is de term die wordt gebruikt om een ​​telefoongesprek dat via internet (Wifi) tot stand komt te beschrijven.

VPN

VPN, de afkorting van Virtual Private Network. Met deze verklaring ben je nog niet veel wijzer mischien, dus ik leg het uit.
Met een VPN scherm je jouw IP-adres af voor meekijkers. Je IP-adres is als het ware je internetnaam, het is een nummer, waarmee je op internet herkend wordt. Op een VPN-dienst kun je je abonneren voor een paar euro per maand.
Er zijn ook gratis VPN aanbieders, maar daarbij moet je je wel afvragen of hun verdienmodel toch niet stiekem jouw internetgedrag is. En gratis diensten kennen vaak beperkingen. Je kunt de (gratis) VPN bijvoorbeeld maar op een apparaat tegelijk laten draaien.

Op de website vpngids.nl kun je via een keuzehulp de beste dienst voor jouw situatie vinden.

2024 Studio Marja van de Ven

Privacyverklaring