06 50 56 18 15

studio@marjaworks.nl

Vintage woodtypel small

Web-Wijs Woordenboek

    

    

     
    
    
    

Moeilijke woorden makkelijk uitgelegd

Search Engine

In het Nederlands: zoekmachine. De meest bekende zoekmachine is Google, maar er zijn er meer. Bing bijvoorbeeld, de zoekmachine van Microsoft. DuckDuckGo is een populaire zoekmachine voor degenen die waarde hechten aan hun privacy en worden afgeschrikt door de gedachte dat elke zoekopdracht tegenwoordig wordt gevolgd en vastgelegd.

SEO

Afkorting voor Search Enigine Optimization. Het is een verzameling technieken toegepast op een website die ervoor zorgt dat de website beter gevonden wordt door Google en hoger komt te staan in de zoekresultaten.

Streaming

Een methode om films of video's online te bekijken en ook online naar audio te luisteren. Internetradio is een voorbeeld van een apparaat dat inhoud streamt. De bekendste streaming diensten voor tv zijn Netflix, Videoland, HBOmax en Disney+.

Spam

Oorspronkelijk was spam een ​​e-mailbericht dat zonder hun toestemming naar een groot aantal mensen werd gestuurd en waarin gewoonlijk een product of dienst werd gepromoot. Ook wel bekend als Unsolicited Commercial Email (UCE) of ongewenste e-mail. Nu spam niet meer beperkt is tot e-mail, verschijnen spamcommentaren op blogs, sociale netwerksites en vele andere plaatsen op het net.

Spyware

Een algemene term voor een programma dat in het geheim uw acties volgt. Hoewel ze soms sinister zijn, zoals een programma voor afstandsbediening dat door een hacker wordt gebruikt, is van softwarebedrijven bekend dat ze spyware gebruiken om gegevens over klanten te verzamelen.

SSL

SSL staat voor Secure Sockets Layer. SSL wordt gebruikt om de verbinding tussen computers te beveiligen. Voor websites maken we graag gebruik van een SSL-certificaat om aan te geven dat gebruik van de site veilig is. Gebruik je geen SSL-certificaat dan staat in de adresbalk dat de site onveilig is. Dat wil geen enkele bezoeker zien natuurlijk.

2024 Studio Marja van de Ven

Privacyverklaring