06 50 56 18 15

studio@marjaworks.nl

Vintage woodtypel small

Web-Wijs Woordenboek

    

    

     
    
    
    

Moeilijke woorden makkelijk uitgelegd

Padding

Dit is Engels voor vulling of wattering. In de taal van de websitebouwers -en ook van de e-mailprogramma's, heb ik gemerkt- betekent het eigenlijk ook opvulling maar dan wordt het wit rondom een tekstblok bedoeld. Wij zouden zeggen marge. Wil je bijvoorbeeld dat een tekst in een mail die ook gelezen moet worden op een mobiele telefoon niet helemaal tot de rand van het scherm doorloopt, dan zorg je voor padding, een witruimte van bijvoorbeeld 10 pixels, zowel links als rechts.

PDF

PDF is een bestandsindeling die de meeste kenmerken (inclusief kleur, opmaak, lettertypen en meer) van een brondocument bewaart, ongeacht welke toepassing, platform en hardwaretype oorspronkelijk werd gebruikt om het te maken.  Een bestand weggeschreven in dit formaat kan op elke computer bekeken worden, met het gratis programma Adobe® Reade.  (www.adobe.com). Er zijn ook nog andere PDF-lezers beschikbaar zijn. Veel handleidingen van apparaten bijvoorbeeld zijn tegenwoordig alleen als PDF-bestand beschikbaar. De gebruiker kan ze zelf uitprinten als hij dat makkelijker vindt.

Phishing

Nederlands: 'vissen'. Dit is een poging om mensen te misleiden tot het bezoeken van kwaadaardige websites door e-mails of andere berichten te verzenden die zich voordoen als mails van banken of online winkels.

Pixels

Een digitale foto is opgebouwd uit pixels. De dichtheid van de pixels bepaalt de kwaliteit van de foto. Hoe meer pixels per inch (ppi) hoe groter de foto afgebeeld kan worden. Zie ook R: resolutie.

Podcasts

Een doorlopende serie of afleveringen van verhalen of interviews over een bepaald onderwerp of met een vast thema. Je luistert ze met een speciale podcast app of met de app spotify.

2024 Studio Marja van de Ven

Privacyverklaring