06 50 56 18 15

studio@marjaworks.nl

Vintage woodtypel small

Web-Wijs Woordenboek

    

    

     
    
    
    

Moeilijke woorden makkelijk uitgelegd

Data

Gegevens. Informatie, opgeslagen op computers en andere opslagapparaten.

Desktop Publishing (DTP)

Letterlijk: Schrijven, tekenen, zetten en uitgeven vanachter het bureau. Het gaat dus om zowel layout als beeldbewerking en beeldverwerking en uiteindelijk het regelen van het drukwerk en digitale publicaties. Werken achter een computer en beeldscherm dus.

Diapositief beeld

Witte letters (of beeld) op een donker vlak.

DIN-formaten

Genormaliseerde eenheidsformaten van papier zoals de A-reeks (zie ook onder A: A-formaten)

Downloaden

De overdracht van een bestand van het ene computersysteem naar een ander (vaak kleiner) computersysteem. Vanuit het oogpunt van de internetgebruiker is het downloaden van een bestand het vragen aan de ene computer of webpagina om een bestand op de eigen computer te mogen ontvangen.

dpi

Afkorting voor dots per inch. Het is het aantal gedigitaliseerde beeldpunten in een inch. (1 inch = 2,54 cm). Vooral belangrijk voor het gebruik van foto's in drukwerk of voor beeldscherm. Voor drukwerk is 300 dots per inch nodig de foto scherp af te kunnen drukken. Voor een beeldscherm gebruiken we 72 dpi (of ppi, pixels per inch).

Droste-effect

Dit is een beeldrepeterend effect dat genoemd is naar het Droste cacaoblik (vermoedelijk van voor 1910), waarop een verpleegster is afgebeeld die een dienblad draagt met daarop een zelfde cacaoblik. Ook op dat blik staat de verpleegster met het dienblad met daarop het cacaoblik en daarop ook weer afgebeeld de verpleegster met ... enz. Tot in het oneindige herhaald, tenminste tot zover als we kunnen vermoeden, want zien doen we het op een gegeven moment vanwege het kleiner wordende beeld niet meer.

Duotone

Een foto in twee kleuren.

2024 Studio Marja van de Ven

Privacyverklaring