06 50 56 18 15

studio@marjaworks.nl

Brievendoos met blauwe pen

Het adres van een website ofwel een url

Wat is een webadres of url?

In de adresregel, het tekstvak aan de bovenkant van je webbrowser, typ je het webadres of url. Je kunt op die manier naar een specifieke webpagina bijvoorbeeld een landingspagina navigeren. Een URL staat voor Uniform Resource Locator en is het eigenlijke adres van een specifieke webpagina, inclusief het protocol (zoals HTTP of HTTPS) en de domeinnaam.

Landingspagina url

Weten wat een webadres of URL is, is belangrijk om effectief te kunnen navigeren op het internet en om beter te begrijpen hoe webpagina's worden geïdentificeerd en geladen. 

Wat is een adresregel

Een adresregel is het eerste wat je ziet wanneer je een webbrowser zoals Google Chrome,  Safari of Firefox opent. Het is een tekstvak waarin je een webadres kunt invoeren om naar een specifieke webpagina te gaan. Het wordt ook wel de 'adresbalk' genoemd. Met behulp van de adresregel kun je eenvoudig navigeren tussen verschillende webpagina's en websites.

Een adresregel kan verschillende functies hebben, zoals het weergeven van de huidige webpagina waar je je op bevindt, het tonen van de URL van de webpagina en het bieden van de mogelijkheid om een nieuw webadres in te voeren om naar een andere webpagina te gaan. 

Wat is een URL

Een URL, of Uniform Resource Locator, is een gestandaardiseerde manier om een specifieke webpagina te identificeren. Het is eigenlijk het daadwerkelijke webadres van een webpagina. Een URL bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder het protocol, de domeinnaam en het pad naar het specifieke bestand op de server.

Het protocol in een URL geeft aan hoe de webbrowser moet communiceren met de server om de webpagina te laden. De meest voorkomende protocollen zijn HTTP (Hypertext Transfer Protocol) en HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure), waarbij HTTPS een beveiligde versie van HTTP is.

De domeinnaam in een URL geeft aan op welke server de webpagina zich bevindt. Het kan bijvoorbeeld 'www.example.com' zijn. Het pad naar het specifieke bestand op de server geeft aan waar de webpagina zich bevindt binnen de website zoals bij 'www.example.com/landingspagina' waarbij de tekst achter de slash (/) naar het specifieke bestand verwijst.

Tabbladen in je browser

Browsers werken tegenwoordig met tabbladen. In de afbeelding met de parachutebeer zie je de adresregel omcirkeld en daarboven het tabblad. Het actieve tabblad geeft aan op welke pagina je aan het kijken bent. Met het plus-teken ernaast open je een nieuw tabblad en daarin heb je weer een lege adresregel waar je een url in kunt zetten om naar een andere pagina te gaan.

Het mooie van die tabbladen is dat je hier je herkenningsteken in kunt zetten: de zogenaamde favicon. Voor mijn website is dat het oranje blokje met lijn eronder waardoor het lijkt op een open laptop. Het is een afgeleide van mijn logo. Let er maar eens op, elke website heeft wel zijn herkenningsteken daarin staan. 

Een favicon voeg je toe aan je website. Vraag je websitebouwer dat te doen als dat nog niet is gebeurd. Heb je een Wordpress website, dan kun je in mijn tutorial lezen hoe je dat ook zelf kunt doen. 

Het verschil tussen een adresregel en een URL

Hoewel een adresregel en een URL vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide. Een adresregel is simpelweg het tekstvak in je webbrowser waarin je een webadres kunt invoeren. Het kan ook de huidige URL van de webpagina weergeven. Een URL daarentegen is het daadwerkelijke webadres van een specifieke webpagina, inclusief het protocol, de domeinnaam en het bestandspad op de server.

Het belangrijkste verschil tussen een adresregel en een URL is dus dat een adresregel een onderdeel van de webbrowser is, terwijl een URL het daadwerkelijke webadres van een webpagina is.

Tips voor het correct gebruik van adresregels en URL's

  1. Controleer altijd de spelling van het webadres voordat je op Enter drukt. Een kleine typefout kan ervoor zorgen dat je op een verkeerde webpagina terechtkomt.
  2. Wees voorzichtig bij het klikken op verdachte of onbekende URL's. Dit kan leiden tot phishing-aanvallen of het downloaden van schadelijke software.
  3. Als je een specifiek bestand op een website wilt openen, zorg er dan voor dat je het juiste bestandspad in de URL invoert. Het bestandspad is alles wat achter de / (slash) staat in het adres, zie https://www.domeinnaam.nl/ bestandspad. Anders kom je mogelijk op een niet-bestaande pagina terecht.
  4. Gebruik HTTPS in plaats van HTTP wanneer mogelijk, vooral bij het invoeren van gevoelige informatie op een website. HTTPS biedt een beveiligde verbinding tussen je browser en de webserver.
leslokaal

Marja's tips elke twee weken in je mailbox?

Lees mijn gedachten

2024 Studio Marja van de Ven

Privacyverklaring