06 50 56 18 15

studio@marjaworks.nl

Brievendoos met blauwe pen

Gebruik goede, sterke wachtwoorden 

Wachtwoorden zoeken die je veilig houden

Online veiligheid begint met sterke wachtwoorden. Maar wat maakt een wachtwoord echt sterk en veilig? Hoe zoek je nou die wachtwoorden die hackers buiten de deur houden. 

Een goed en sterk wachtwoord verzinnen, ik help je

Een sterk wachtwoord is essentieel om je persoonlijke gegevens en accounts te beschermen tegen cybercriminaliteit. Met de juiste kennis en de nodige voorzorgsmaatregelen kun je een wachtwoord zoeken dat moeilijk te kraken is en je online veiligheid aanzienlijk verbetert.

6 Tips voor een goed wachtwoord

1. Lengte doet er toe: Kies altijd voor wachtwoorden die minimaal 12 karakters lang zijn. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het zal zijn voor hackers om het te kraken. 

Uit het Brabants Dagblad van zaterdag 22 januari 2022: 'Een zin als 1ZwaluwMaaktNogGeenWinterUitverkoop1999 is volgens de snelle check op veiliginternetten.nl pas over 2 quintiljoenjaar gekraakt'. Maak gebruik van een combinatie van letters (zowel hoofd- als kleine letters), cijfers en symbolen om het wachtwoord sterker te maken.

2. Vermijd persoonlijke informatie: Gebruik geen persoonlijke informatie zoals uw naam, geboortedatum, adres of telefoonnummer als onderdeel van uw wachtwoord. Deze informatie is vaak gemakkelijk te achterhalen en kan uw wachtwoord kwetsbaarder maken voor aanvallen.

3. Gebruik geen woorden uit het woordenboek: Vermijd het gebruik van algemene woorden uit het woordenboek als wachtwoord. Hackers maken vaak gebruik van woordenlijsten en programma's die woorden uitproberen om wachtwoorden te raden. Kies in plaats daarvan voor een combinatie van willekeurige letters, cijfers en symbolen. Als ik weer eens een sterk wachtwoord moet bedenken, doe ik het vaak zo: Ik pak de eerste letters van de woorden uit een songtekst of titel van een liedje. Gecombineerd met vreemde tekens als #, +, - of ! en cijfers komt daar dan toch een redelijk makkelijk te onthouden wachtwoord uit, dat voor anderen een vreemde rij tekens lijkt.

Volg je deze tips dan ben je goed op weg met sterke en veilige wachtwoorden.

Password manager of -in goed Nederlands- wachtwoordbeheerder

4. Maak je leven makkelijker met een password manager  (wachtwoordbeheerder): Een password manager is een app op je telefoon, waarvoor je een wachtwoord nodig hebt natuurlijk. Maar in de 1Password app die ik op mijn telefoon heb staan, vind ik na inloggen snel al mijn 196 andere wachtwoorden. Ik hoef dus maar één wachtwoord te onthouden of ik gebruik gezichtsherkenning. Ik zorg wel dat ik regelmatig een backup maak van mijn telefoon, want als ik hem kwijtraak of kapot laat vallen ... Je snapt het.

Zoek even in de app store of Google play store naar bijvoorbeeld Roboform, Keeper of Dashlane. Zoek ook even naar hacks van de wachtwoordmanager van je keuze op https://tinyurl.com/hxdk2ubw zodat je een veilige kluis kiest voor al je wachtwoorden.

Het gebruik van een wachtwoordbeheerder kan je leven een stuk eenvoudiger maken en tegelijkertijd je online beveiliging verbeteren. Het is zeker de moeite waard om er een te overwegen.

Tweefactor authenticatie en de rol ervan in wachtwoordbeveiliging

Naast het hebben van sterke wachtwoorden, is het ook belangrijk om tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen wanneer dit beschikbaar is. 2FA is een extra beveiligingslaag die ervoor zorgt dat zelfs als iemand je wachtwoord weet, hij of zij nog steeds een extra stap moet voltooien om toegang te krijgen tot je account. 

5. Sms-berichten: Bij deze vorm van 2FA ontvang je een sms met een verificatiecode die je moet invoeren om toegang te krijgen tot je account. 

6. App-generators zoals Google authenticator: Met deze vorm van 2FA genereert een app op je smartphone of tablet een unieke verificatiecode die je moet invoeren om toegang te krijgen tot je account. Het voordeel hiervan is dat de code elke paar seconden verandert, waardoor het moeilijker wordt om deze te raden of te stelen.

2FA voegt een extra beveiligingslaag toe aan je accounts en maakt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om je online beveiliging te verbeteren.

Het belang van regelmatig je wachtwoorden wijzigen

Naast het gebruik van sterke wachtwoorden, is het ook essentieel om je wachtwoorden regelmatig te wijzigen. Het regelmatig wijzigen van je wachtwoorden verkleint het risico dat je account wordt gehackt.

Dit komt doordat hackers vaak gebruikmaken van geavanceerde software en technieken om wachtwoorden te kraken. Als je je wachtwoord regelmatig wijzigt, verklein je de kans dat een hacker genoeg tijd heeft om je wachtwoord te kraken.

Het wordt aanbevolen om je wachtwoorden minstens elke drie maanden te wijzigen. Hierdoor blijft je online beveiliging op peil en minimaliseer je het risico op aanvallen.

Stay safe

Het creëren van sterke en veilige wachtwoorden is van cruciaal belang voor je online beveiliging. Door te kiezen voor wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en gebruik te maken van een password manager app, tweefactor authenticatie en handige technieken voor het onthouden van wachtwoorden, bescherm je je tegen hackers. Neem de tijd om sterke wachtwoorden te creëren en je accounts goed te beveiligen. Het is een kleine moeite die een grote impact kan hebben op je online veiligheid. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het versterken van je wachtwoorden en bescherm je online wereld!

Blijf daarnaast ook andere preventieve middelen inzetten zoals een VPN verbinding, virusscanners en cookieverwijderaars. En als bedrijven of websites dit aanbieden, gebruik dan ook die tweestapsverificatie, waarbij je behalve dat je een wachtwoord moet invoeren ook nog een eenmalig te gebruiken code gebruikt. 100% veiligheid bestaat niet, maar je kunt een hoop doen om in de buurt te komen.

Benieuwd of je naam ooit bij een datalek zat?

Op haveibeenpwned.com vind je alle security breaches van de afgelopen jaren.

Nog vragen? Stel ze door op de knop hieronder te tikken.

2024 Studio Marja van de Ven

Privacyverklaring