06 50 56 18 15

studio@marjaworks.nl

Brievendoos met blauwe pen

juni 2022

Veilig surfen met een VPN

Natuurlijk heb je niks te verbergen, maar toch is het slim om je online activiteiten zo goed mogelijk af te schermen. 

VPN verbinding

Een van de beste middelen om nieuwsgierige overheden, cybercriminelen en hackers te weren is een VPN. Een wat?

Virtual Private Network ofwel VPN

Sinds een paar maanden ben ik met een VPN verbonden met het internet en het bevalt goed. Het is een stukje software, een dienst waar je je op abonneert. Voor een paar euro per maand heb je al een VPN dienst op je laptop en op je telefoon. Er zijn ook gratis VPN aanbieders, maar daarbij moet je je wel afvragen of hun verdienmodel toch niet stiekem jouw internetgedrag is. Jouw IP-adres mag dan afgeschermd zijn voor meekijkers, maar de VPN dienst kent je IP-adres natuurlijk wel. En gratis diensten kennen vaak beperkingen. Je kunt de VPN bijvoorbeeld maar op één apparaat tegelijk laten draaien.

Op de website vpngids.nl kun je via een keuzehulp de beste dienst voor jouw situatie vinden.

Anoniem surfen

Elke keer dat je anoniem wil surfen moet je de VPN-app opstarten. En daarbij kun je ook kiezen voor een ander land van waaruit je de verbinding met internet wil maken. Je kunt dus net doen alsof je in New York bent in plaats van in Nederland. Dat is handig voor als je nog meer aanbod wil op Netflix bijvoorbeeld. De populaire  streamingdiensten bieden namelijk in elk land een andere set films en series aan. Of je kunt de videodienst laten denken dat je in Londen zit te kijken in plaats van in Lelystad.

Alle privacyzorgen voorbij?

Een VPN is een effectief middel om je intenetbewegingen af te schermen maar het lost beslist niet alle veiligheidszorgen op. Blijf ook andere preventieve middelen inzetten zoals goede wachtwoorden, virusscanners en cookieverwijderaars. 100% veiligheid bestaat niet.

Volg je me al op social media?

2024 Studio Marja van de Ven

Privacyverklaring