06 50 56 18 15

studio@marjaworks.nl

Brievendoos met blauwe pen

oktober 2022

Goede wachtwoorden bedenken en onthouden

Je ontkomt er niet aan: heel veel wachtwoorden, tenminste als je zoals ik netjes voor elk account een andere gebruikt. En ik onthou ze niet meer, net als jij dat waarschijnlijk ook niet meer doet.
Ooit had ik thuis in een kast een map, waarin ik alle wachtwoorden noteerde, maar als je dan niet thuis bent, dan heb je er niks aan als je een van je wachtwoorden nodig hebt. Mijn tips voor een goed wachtwoord vind je hier.

Een goed en sterk wachtwoord verzinnen, ik help je

Hoe kun je goede wachtwoorden bedenken? En verder: onthoud ze niet zelf, maar laat dit doen door een app.

Wachtwoord manager (app)

Maak je leven makkelijker met een password manager, het is echt een goed idee. Een password manager is een app op je telefoon, waarvoor je een wachtwoord nodig hebt natuurlijk. Maar in de 1Password app die ik op mijn telefoon heb staan, vind ik na inloggen snel al mijn 196 andere wachtwoorden. Ik hoef dus maar één wachtwoord te onthouden of ik gebruik gezichtsherkenning. Ik zorg wel dat ik regelmatig een backup maak van mijn telefoon, want als ik hem kwijtraak of kapot laat vallen ... Je snapt het.

Zoek even in de app store of Google play store naar bijvoorbeeld Roboform, Keeper of Dashlane. Zoek ook even naar hacks van de wachtwoordmanager van je keuze op https://tinyurl.com/hxdk2ubw zodat je een veilige kluis kiest voor al je wachtwoorden.

TIPS VOOR EEN GOED WACHTWOORD

Als ik weer eens een sterk wachtwoord moet bedenken, doe ik het vaak zo: Ik pak de eerste letters van de woorden uit een songtekst of titel van een liedje. Gecombineerd met vreemde tekens als #, +, - of ! en cijfers komt daar dan toch een redelijk makkelijk te onthouden wachtwoord uit, dat voor anderen een vreemde rij tekens lijkt.

En deze tip komt uit het Brabants Dagblad van zaterdag 22 januari 2022: Het is vooral het aantal karakters in een wachtwoord dat het hackers moeilijk maakt om het te kraken.

Uit het krantenartikel; 'Een zin als 1ZwaluwMaaktNogGeenWinterUitverkoop1999 is volgens de snelle check op veiliginternetten.nl pas over 2 quintiljoenjaar gekraakt' 

Blijf ook andere preventieve middelen inzetten zoals een VPN verbining, virusscanners en cookieverwijderaars. En als bedrijven of websites dit aanbieden, gebruik dan ook de tweestapsverificatie, waarbij je behalve dat je een wachtwoord moet invoeren ook nog een eenmalig te gebruiken code via sms toegestuurd krijgt. 100% veiligheid bestaat niet, maar je kunt een hoop doen om in de buurt te komen.

En voor als je toch nog even wil checken of je erbij zit: Op haveibeenpwned.com vind je alle security breaches van de afgelopen jaren.

Nog vragen? Stel ze door op de knop hieronder te tikken.

Volg je me al op social media?

2024 Studio Marja van de Ven

Privacyverklaring