Je doet er alles aan om hackers buiten de deur te houden. Je gebruikt unieke wachtwoorden, een password manager en waar mogelijk heb je ook tweestapsverificatie ingesteld. Maar toch kan het een keer gebeuren dat je gehackt wordt.
Je krijgt de melding van Google vast weleens dat er een vreemde inlogpoging is gesignaleerd. Als jij dat zelf was, is er natuurlijk niks aan de hand, maar als het inderdaad vreemde gasten waren die het probeerden, wat dan? Of je krijgt een bericht met een code om in te loggen met tweestapsverificatie, maar jij was het niet die probeerde in te loggen.
Als je social media account is gehackt, krijg je mogelijk meldingen dat vreemden een uitnodiging van je geaccepteerd hebben. Of bekenden ontvangen berichten van jouw account en jij weet nergens van. Heel vaak zitten in die berichten dan ook onbetrouwbare linkjes waar mogelijk allerlei, kwade bedoelingen achter zitten.
En als je telefoonrekening hoger is dan normaal kan dit duiden op bijvoorbeeld een activatie van een 'Internetdienst' die je niet zelf hebt gedaan. Vaak aankopen die in een app zijn gedaan (een 'onschuldig' spelletje). Kijk dus regelmatig de betaalspecificatie van je telefoonabonnement na. Een abonnement van een onbedoeld geactiveerde internetdienst is snel te stoppen via Payinfo
WAT IS WIJSHEID
Pas altijd je wachtwoord aan wanneer je ook maar enigszins vermoedt dat er iets mis is met je account. Gebruik unieke wachtwoorden voor alle websites en apps. Meld het ook bij het platform waarvan het account is dat mogelijk gehackt is. Bij Facebook en Google bijvoorbeeld kun je het online melden als je account is gehackt en vaak kun je dan door persoonlijke gegevens door te geven je account weer terugkrijgen. Check bij social media accounts of er dingen zijn veranderd in je profiel. Is het herstel-telefoonnummer gewijzigd bijvoorbeeld of het e-mailadres?
PAS ZO SNEL MOGELIJK JE WACHTWOORD AAN!
Wordt buiten jouw weten geld van je rekening afgeschreven, neem dan direct contact op met je bank en is je credit card gekoppeld aan een website zoals PayPal, ontkoppel die dan. Als je niet weet hoe dat moet, vraag dit dan ook aan je bank. En doe een melding bij de politie.
TWEESTAPSVERIFICATIE
Als je tweestapsverificatie ingesteld hebt, wordt het voor hackers een heel stuk moeilijker om je account over te nemen. Ook Whatsapp accounts zijn tegenwoordig populair bij het criminele gilde. Om tweestapsverificatie in te stellen ga je naar de app waarvoor je dit wilt doen en tik je op instellingen en daarna op account. Verificatie in twee stappen kun je daar (op de meeste telefoons) instellen. Elke app doet dit weer anders. Zoek ook naar de optie instellingen en privacy of acountcentrum als je het niet meteen kunt vinden. Whatsapp vraagt om een 6-cijferige pincode maar Instagram werkt met een authenticator app (bijvoorbeeld Google authenticator). Wacht hiermee niet tot je gehackt bent. Het loont de moeite om hier even in te duiken, want het maakt dat je accounts een stuk beter beveiligd zijn.
EN TENSLOTTE
En voor als je toch nog even wil checken of je gegevens in het systeem zitten van een bedrijf met een datalek: Op Have I Been Pwnd vind je alle security breaches van de afgelopen jaren.
Website laten maken Waalwijk
Hoe groot is A4