06 50 56 18 15

studio@marjaworks.nl

Brievendoos met blauwe pen

Bescherm jezelf online

Gids voor het maken van sterke wachtwoorden

Wil je je online veiligheid verbeteren en jezelf beschermen tegen hackers en identiteitsdiefstal? Dan is het gebruiken van sterke wachtwoorden essentieel. In deze ultieme gids deel ik al mijn tips en tricks om sterke wachtwoorden te maken die hackers kunnen weerstaan.

Het kiezen van een zwak wachtwoord is als het openen van de deur naar je persoonlijke gegevens en online accounts. Geen zorgen, met deze eenvoudig te volgen stappen kun je er zeker van zijn dat je zodanig sterke wachtwoorden gaat maken dat jouw privacy goed wordt beschermd.

Ik laat je zien hoe je wachtwoorden genereert die moeilijk te raden zijn, maar toch gemakkelijk te onthouden. Je leert ook hoe je unieke wachtwoorden kunt maken voor al je verschillende online accounts zonder ze te vergeten.

Een goed en sterk wachtwoord verzinnen, ik help je

Ontdek hoe je jezelf kunt beveiligen in de online wereld!

Veel gemaakte wachtwoordfouten om te vermijden

Voordat ik inga op hoe je sterke wachtwoorden kunt maken, is het belangrijk om te weten welke veelgemaakte fouten je moet vermijden. Het gebruik van voor de hand liggende wachtwoorden zoals '123456' of 'password' is natuurlijk een no-go. Deze wachtwoorden zijn extreem zwak en kunnen gemakkelijk worden geraden door hackers. Hetzelfde geldt voor het gebruik van persoonlijke informatie zoals je geboortedatum, naam van je partner of huisdier, of je favoriete sportteam. Hackers kunnen deze informatie gemakkelijk vinden en gebruiken om toegang te krijgen tot je accounts.

Een andere veelgemaakte fout is het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor al je online accounts. Hoewel dit begrijpelijk is omwille van gemak, is het ook zeer risicovol. Als een van je accounts wordt gehackt, hebben de hackers direct toegang tot al je andere accounts. Het is daarom essentieel om unieke wachtwoorden te gebruiken voor elk van je online accounts.

Hoe maak je nu een sterk wachtwoord

Het eerste waar je op moet letten, is de lengte van je wachtwoord. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het is om te kraken. Experts raden aan om wachtwoorden te gebruiken die minimaal 12 tekens lang zijn. Hierdoor wordt het voor hackers veel moeilijker om je wachtwoord te raden met behulp van geautomatiseerde programma's.

Deze tip komt uit het Brabants Dagblad van zaterdag 22 januari 2022: Het is vooral het aantal karakters in een wachtwoord dat het hackers moeilijk maakt om het te kraken. Uit het krantenartikel; 'Een zin als 1ZwaluwMaaktNogGeenWinterUitverkoop1999 is volgens de snelle check op veiliginternetten.nl pas over 2 quintiljoenjaar gekraakt' 

Een andere belangrijke factor bij het creëren van sterke wachtwoorden is het gebruik van een combinatie van letters (hoofdletters en kleine letters), cijfers en speciale tekens. Door deze verschillende elementen te combineren, vergroot je de complexiteit van je wachtwoord en maak je het moeilijker te raden. Een voorbeeld van een sterk wachtwoord zou bijvoorbeeld kunnen zijn: "P@ssw0rd!". Dit wachtwoord combineert hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens, en is daardoor hoewel kort, toch veilig.

Tips voor het onthouden van je wachtwoorden

Nu je weet hoe je sterke wachtwoorden kunt maken, komt het volgende probleem: het onthouden van al die wachtwoorden. Het is niet realistisch om al je wachtwoorden in je hoofd te stampen, vooral als je unieke wachtwoorden gebruikt voor elk van je accounts, wordt dat te veel. Daarom wat tips:

  • Een veelgebruikte techniek is het maken van een wachtwoordzin in plaats van een enkel woord. Kies een zin die voor jou gemakkelijk te onthouden is, zoals "Ik hou van pizza en friet op vrijdagavond!". Gebruik vervolgens de eerste letter van elk woord in de zin, samen met cijfers en speciale tekens, om je wachtwoord te maken. Met deze techniek kun je een sterk wachtwoord maken dat uniek is voor elk account, maar toch gemakkelijk te onthouden is.
  • Een andere handige tip is het gebruik van een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager is een app die je helpt bij het opslaan en beheren van al je wachtwoorden. Met een wachtwoordmanager hoef je alleen maar één sterk hoofdwachtwoord te onthouden, en de manager zal de rest voor je beheren. Het biedt ook de mogelijkheid om wachtwoorden automatisch in te vullen, zodat je niet telkens handmatig je wachtwoord hoeft in te voeren.

Twee-factor authenticatie voor extra veiligheid

Naast het gebruik van sterke wachtwoorden is het ook sterk aanbevolen om twee-factor authenticatie (2FA) in te schakelen voor al je online accounts. 2FA is een extra beveiligingslaag die vereist dat je naast je wachtwoord nog een tweede vorm van verificatie opgeeft, zoals een sms-code of een vingerafdruk. Hierdoor wordt het voor hackers veel moeilijker om toegang tot je account te krijgen, zelfs als ze je wachtwoord hebben weten te achterhalen.

De meeste grote online diensten, zoals Google, Facebook en banken, bieden ondersteuning voor 2FA. Het inschakelen van 2FA is meestal eenvoudig en kan worden gedaan via de beveiligingsinstellingen van je account. Zorg ervoor dat je deze extra beveiligingslaag inschakelt om je accounts zo goed mogelijk te beschermen.

De beste wachtwoordbeveiliging voor verschillende online accounts

E-mailaccounts:

  • Gebruik een uniek en sterk wachtwoord voor je e-mailaccount.
  • Schakel 2FA in indien mogelijk.
  • Controleer regelmatig je e-mailinstellingen op verdachte activiteiten of ongeautoriseerde toegang.

Bankrekeningen:

  • Gebruik een uniek en sterk wachtwoord voor je bankrekening.
  • Controleer regelmatig je banksaldo en transactiegeschiedenis op verdachte activiteiten.
  • Beperk het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken bij het uitvoeren van banktransacties.

Sociale media accounts:

  • Gebruik een uniek en sterk wachtwoord voor elk van je sociale media accounts.
  • Schakel ook hier 2FA in indien mogelijk.
  • Controleer regelmatig je privacyinstellingen en zorg ervoor dat je persoonlijke gegevens privé blijven.
  • Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media, aangezien dit kan worden gebruikt om je wachtwoorden te raden.

Het gebruik van sterke wachtwoorden is essentieel voor het beschermen van je online gegevens en accounts tegen hackers en identiteitsdiefstal. Door de tips en technieken in deze ultieme handleiding te volgen, kun je sterke wachtwoorden maken die moeilijk te raden zijn, maar toch gemakkelijk te onthouden. Vergeet niet om regelmatig je wachtwoorden bij te werken en te wijzigen, en om anderen te informeren over het belang van wachtwoordbeveiliging. Met de juiste maatregelen kun je jezelf veilig houden in de online wereld!

Deel dit artikel met anderen om ook hen bewust te maken van de risico's van zwakke wachtwoorden.

Be safe

leslokaal

Marja's tips elke twee weken in je mailbox?

Lees mijn gedachten

2024 Studio Marja van de Ven

Privacyverklaring