06 50 56 18 15

studio@marjaworks.nl

Brievendoos met blauwe pen

oktober 2024

Laat ChatGPT jou assisteren

Sommige mensen proberen het een keer met ChatGPT. Ze laten de bot teksten schrijven en krijgen iets terug waar ze helemaal ongelukkg van worden omdat het niet is wat ze verwachtten. Het past niet bij hen, is overdreven lollig of juist te serieus en te algemeen. Ze haken af en dat is jammer, want wanneer je ervoor zorgt dat ChatGPT jou goed leert kennen, dan levert de bot echt goed werk.

Marja met applogo ChatGPT

Chat GPT levert maatwerk, mits je de robot goed opvoedt

De assistent die je al lang zoekt, dat is ChatGPT. Maar net als een menselijke assistent zul je hem moeten controleren en corrigeren waar jij dat nodig vindt. Een menselijke assistent heeft op den duur aan een half woord genoeg om jou te helpen met wat je vraagt, die kent zijn pappenheimers. Maar hoe werkt dat met een robot?

Een account bij openai

Heb je al een account aangemaakt om ChatGPT te kunnen gebruiken? Zo niet, ga dan naar openai.com en maak daar een account aan. Je kunt daarna ChatGPT gaan gebruiken.

Om teksten te schrijven voor je social mediaberichten, je blogs, mailings of content voor je website. Je kunt de bot zelfs hashtags laten verzinnen of een boodschappenlijstje laten maken voor je feest. Alles mits je de situatie goed omschreven hebt. Waar moet rekening mee gehouden worden en waarom. De context is belangrijk.

ChatGPT heeft een goed geheugen

Maak gebruik van het geheugen van ChatGPT om die context te bepalen. 

Zo pak je dat slim aan:

  1. Maak een nieuwe chat aan in ChatGPT en geef die chat een naam die past bij wat je wilt vragen of die je goed kunt onthouden,
  2. Stel jezelf in die chat voor aan ChatGPT en vertel wie je bent, wat je doet en waarom,
  3. Vraag ChatGPT om je 20 vragen te stellen, zodat de bot je beter kan helpen,
  4. Geef daarna uitgebreid antwoord op die 20 vragen. ChatGPT onthoudt je antwoorden in deze chat,
  5. Alles wat je de bot gaat vragen, doe je nu in deze zelfde chat,
  6. Vertel bijvoorbeeld dat je iets hebt meegemaakt en vraag ChatGPT dit door te trekken naar je werk en daar met behulp van storytelling een blog mee te maken of een social mediabericht,
  7. Is de tone of voice niet naar je zin, vraag de bot dan gerust om dit aan te passen of om de tekst langer of korter te maken al naargelang je wensen,
  8. Pas de tekst nog aan naar jouw stijl, vervang algemeenheden door concrete voorbeelden of voeg zaken toe die je nog mist,
  9. Je kunt ook zelf een tekst maken of een bestaande tekst gebruiken en aan ChatGPT vragen die te verrijken met het zoekwoord (voor SEO) dat je hebt gevonden/bedacht.
  10. De volgende keer stel je ChatGPT je vragen in dezelfde chat, zodat alles wat je over jezelf hebt vertelt, meegenomen wordt in de nieuwe tekst.

Ga op deze manier te werk en ChatGPT wordt je favoriete teksthulp. Laat hem gerust teksten opnieuw schrijven, inkorten uitbreiden etcetera. De bot is onvermoeibaar en klaagt nooit.

Als je dus bezig bent om je website met SEO goed vindbaar te maken voor Google, laat ChatGPT gerust ideeën geven voor prikkelende paginatitels en meta omschrijvingen. Zelfs ideeën voor blogonderwerpen geeft de robot graag.

Het klinkt misschien een beetje eng, maar als ChatGPT je goed kent, zou je zomaar geweldige teksten in handen kunnen krijgen in een fractie van de tijd die het jou gekost zou hebben om ze te maken.

De robot geeft niet op. Laat je verrassen!

Volg je me al op social media?

2024 Studio Marja van de Ven

Privacyverklaring