06 50 56 18 15

studio@marjaworks.nl

Brievendoos met blauwe pen

juni 2023

ChatGPT: Gids voor slimme conversaties

ChatGPT, de hit van 2023 is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Het is getraind op een enorme hoeveelheid tekst uit het internet en heeft daardoor een brede kennis van verschillende onderwerpen. Oké, klinkt saai maar het kan je zeker weten een hoop tijd en energie besparen.

ChatGPT

ChatGPT is getraind op een enorme hoeveelheid tekst uit het internet en heeft daardoor een brede kennis van verschillende onderwerpen. Maar wat kun je er dan mee? Nou een heleboel, lees verder.

Een goede context en je krijgt de juiste antwoorden

ChatGPT maakt teksten voor je op basis van de context die jij geeft. Het model begrijpt tekst en genereert nieuwe tekst op basis van jouw achtergrondinformatie. Het maakt ook gebruik van zelfsupervisie, waarbij het wordt getraind om ontbrekende delen van zinnen aan te vullen.

Bij het genereren van een antwoord op een vraag of opmerking (de prompt), analyseert ChatGPT de gegeven input en probeert relevante informatie te begrijpen. Vervolgens genereert het model een  antwoord op basis van de patronen en informatie die het heeft geleerd. En bevalt het je niet wat ChatGPT levert. vraag dan in dezelfde chat om het wat vlotter te schrijven, minder pretentieus, met opsommingen te werken bijvoorbeeld of geef aanvullende informatie en vraag de bot om het opnieuw te doen. Gewoon in het Nederlands.

Er zijn een paar manieren waarop ChatGPT jou (en mij) kan helpen:

  • Of je nu nieuwsgierig bent naar feiten, advies nodig hebt of gewoon wilt chatten, ChatGPT kan een informatieve en boeiende gesprekspartner zijn.
  • Inspiratie voor onderwerpen: Als je op zoek bent naar nieuwe ideeën voor je blogartikelen, Instagram-posts of LinkedIn-berichten, kan ChatGPT je helpen. Je kunt de bot vragen stellen over specifieke onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent, en het model zal je suggesties en ideeën aanreiken die je kunt gebruiken als basis voor je creatieve inhoud. Vertel de bot bijvoorbeeld eerst wat voor werk je doet (en dat mag uitgebreid) en vraag daarna in dezelfde chat om ideeën voor blogonderwerpen.
  • Hulp bij het schrijven: ChatGPT kan fungeren als een creatieve partner bij het schrijven van je blogs en social media-berichten. Je kunt het betrekken bij het brainstormen over titels, openingszinnen, paragrafen of het oplossen van schrijfblokkades. Het model kan alternatieve formuleringen en stijlopties bieden om je te helpen de gewenste toon en boodschap te bereiken.
  • Uitleg en feiten: Als je technische onderwerpen of complexe concepten wilt uitleggen aan je lezers of volgers, kan ChatGPT je ondersteunen bij het vereenvoudigen en verduidelijken van de informatie.
  • Spelling- en grammaticacontrole: ChatGPT kan fungeren als een hulpmiddel voor het controleren van spelling- en grammaticafouten in je geschreven stukken. Je kunt stukken tekst aan het model voorleggen en het zal je helpen eventuele fouten op te sporen en suggesties te doen voor correcties.

LET OP

Het is belangrijk om op te merken dat terwijl ChatGPT waardevol kan zijn als een creatieve assistent, het altijd belangrijk is om de gegenereerde inhoud kritisch te beoordelen en eventuele fouten of onnauwkeurigheden te corrigeren. Het is een goed idee om de gegenereerde teksten te redigeren en aan te passen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan je specifieke behoeften en de gewenste kwaliteit van je werk.

Voor wie is ChatGPT nog meer interessant en waarom?

Vanwege zijn veelzijdige toepassingen is ChatGPT interessant voor:

  • Onderzoekers en wetenschappers: Het kan helpen bij het verkennen van nieuwe ideeën, het genereren van hypotheses, het uitvoeren van simulaties en het analyseren van complexe gegevens. Onderzoekers kunnen het model ook gebruiken om informatie en literatuur te verzamelen over specifieke onderwerpen.
  • Software- en app-ontwikkelaars: ChatGPT kan geïntegreerd worden in software en apps om conversational interfaces te creëren. Het kan worden gebruikt voor het bouwen van chatbots, virtuele assistenten of zelfs als een interactieve gesprekspartner binnen een applicatie. Het kan dienen als een hulpmiddel voor klantenondersteuning, het beantwoorden van vragen of het bieden van persoonlijke assistentie.
  • Contentmakers en schrijvers: ChatGPT kan dienen als een creatieve bron voor contentmakers en schrijvers. Het kan ideeën genereren, helpen bij het schrijven van artikelen, blogs, verhalen en gedichten, en zelfs dienen als een proeflezer en redacteur. Het kan ook bijdragen aan het creëren van boeiende dialogen en personages in fictie.
  • Studenten en onderwijsinstellingen: ChatGPT kan fungeren als een virtuele studiebegeleider. Onderwijsinstellingen kunnen het ook gebruiken om leerinhoud te verbeteren, toetsvragen te genereren of studenten te ondersteunen bij het leren.

Deze tekst is voor een groot gedeelte geleverd door ChatGPT, hoe aardig is dat?

 

Zelf doen?

Hoewel het steeds moeilijker wordt om een account aan te maken –het systeem mag niet overbelast raken– kun je dat doen op openai.com.

Met dat account kun je ChatGPT gaan gebruiken.

Kom je er toch niet uit? Plan dan met de knop hieronder een zoom-sessie van drie kwartier met mij, dan laat ik je zien hoe het ook voor jou kan werken.

Volg je me al op social media?

2024 Studio Marja van de Ven

Privacyverklaring