Heb jij of je websitebouwer weleens gedacht aan hoe blinden en slechtzienden websites 'bekijken'? Natuurlijk heb je dat. Blinden en slechtzienden gebruiken extra software die pagina's op internet kan voorlezen.
Hoe gebruiken slechtzienden het internet?
Nou, met voorleessoftware bijvoorbeeld.
Deze programma's lezen sociale media posts en internetpagina's voor. Ze zien net als iemand die 100% ziet eerst de kopregels, tenminste als deze de juiste code hebben meegekregen (H1 of H2). De software leest ook foto's voor. Dus als die belangrijke foto op je website dan DSC-521 als naam heeft, dan wordt die informatie voorgelezen
Daar heb je als visueel gehandicapte natuurlijk helemaal niks aan.
Zorg daarom dat je de alt-tekst bij de foto invult. Dit mag een uitgebreide beschrijving zijn van wat er op de foto te zien is, maar moet wel iets toevoegen aan de tekst en niet herhalen wat daar al staat. Schrijf bijvoorbeeld dat Pieter, links op de foto naast Anneke bezig is met het vullen van een mok met hete thee en daar het speciale hulpmiddel bij gebruikt dat in de tekst wordt genoemd.
Verder kun je je misschien ook voorstellen dat een link als 'klik hier' niet duidelijk is maar eentje met 'download de catalogus' wel. Of zorg dat je een knop-info tekst meegeeft aan een link. Gaat de cursor over de link dan verschijnt een pop-up met die infotekst die ook voorgelezen wordt.
En dan nog iets over telefoonnummers
Ook die worden voorgelezen. Zet ze in hapklare brokjes op je website, want 06 en dan 8 cijfers aan elkaar kan wel voorgelezen worden, maar is niet snel te onthouden. Mijn telefoonnummer wordt dan nul zes vijftigmiljoen vijfhonderdeenenzestigduizend achthonderdenvijftien. Nou schrijf dat maar eens op in cijfers. In groepjes van steeds twee cijfers wordt dat: nul zes vijftig zesenvijftig achttien vijftien. Veel makkelijker toch?
Gebruik deze tips niet alleen voor je slechtziende medemens, maar ook voor jezelf!
En waarom is dat dan?
Als je deze tips gebruikt, kan Google je pagina's ook sneller lezen waardoor je weer beter vindbaar wordt.
Actie: controleer in de back-end van je site of er alt-teksten gebruikt worden bij de foto's of laat dit doen door je websitebouwer.