Met Google Search Console kun je het bezoekersverkeer meten naar je website en zie je ook of je website goed gevonden wordt door Google.
Deze tutorial behandelt de stappen die nodig zijn om Search Copnsole, de gratis tool van Google te koppelen aan je website.
Je checkt hiermee hiermee de prestaties van je website. Met de inzichten die Search Console je geeft, kun je vervolgens zorgen dat je website steeds beter gevonden wordt, ook door potentiële klanten.
Om de tool te kunnen gebruiken, heb je een Google account nodig en moet je Google laten weten dat de site waarvoor je Search Console wilt gebruiken ook echt jouw eigendom is. Heb je nog geen Google account, maak er dan hier een aan. Open je browser en log in in je account.
Ga naar https://search.google.com/search-console/about om naar het welkomstscherm te gaan.
Vul de volledige url van je website in (bijvoorbeeld: https://www.jouwbedrijf.nl) en klik op doorgaan. Krijg je niet de vraag om je url in te voegen, klik dan linksboven in het scherm op [+nieuwe propertie] en voeg de url alsnog in bij URL-voorvoegsel (de rechter optie).
Klik daarna op de knop [DOORGAAN]
Je komt dan in het scherm waarin een aantal manieren worden gegeven waarmee je Google kan laten controleren of jij de eigenaar bent van de opgegeven site.
Kies niet voor HTML bestand, dat is ingewikkeld om uit te leggen en je hebt er weer extra kennis en extra software voor nodig. Kies voor HTML-Tag (Een meta tag ofwel een stukje code aan de homepage van je site toevoegen).
De code die je gekopieerd hebt moet in de header van je website geplaatst worden in de HEAD-sectie van de html code vóór de body-tag. Je moet hiervoor in de broncode van je website kunnen.
Vind je dit te ingewikkeld worden, neem dan contact met mij op dan doe ik het voor je.
Als je een Wordpress website hebt, kun je hiervoor een plugin gebruiken als [Insert Headers en Footers] of [Yoast]. Zie de afbeeldingen hieronder.
Wanneer je de meta tag-code hebt ingevoerd, ga je in je browser terug naar de tab van Search Console en klik je op [verifiëren].
Wil je een extra url met dezelfde domeinnaam, maar zonder www (in ons voorbeeld: https://jouwbedrijf.nl) laten verifiëren, dan zal Google alle bovenstaande stappen niet nodig hebben. Geef de url in en klik op verifieer.
Vanaf nu gaat Google je website checken en data verzamelen. Het duurt een paar weken voordat je resultaten ziet waar je wat mee kunt. Afhankelijk van hoe actief je via social media en mail bezoekers naar je site stuurt, zal dat sneller te zien zijn in het overzicht van Search Console.
Er zijn nog veel meer zaken die Goole meet op je site en waar je als ondernemer gebruik van kan maken om je site te verbeteren en je zichtbaarheid te vergroten.
Ik kan je dit in een korte presentatie laten zien. Vraag naar de mogelijkheden.