Column


HET IS GEEL EN HET VRAAGT OM AANDACHT

 

De afgelopen weken kwam ik ze weer veel tegen, de gele borden langs de weg met zwarte tekst, waarschuwend voor wegafsluitingen, omleidingen en dus vertragingen.

 

Waarom die borden geel zijn, vraagt u?

Dat zal ik u vertellen. Het is natuurlijk ook gewoon een afspraak voor verkeersborden, net zoals verbodsborden rond zijn met een rode rand en de borden die een gevaar aangeven driehoekig, maar er zit wel degelijk ook een visie achter. De kleur geel betekent namelijk: ‘gevaar’ of ‘let op’. Denk maar aan het symbool dat waarschuwt voor radioactieve straling: geel. Bovendien – en dat weet ik dan weer uit de kleurenleer- trekt het oog altijd naar geel ….

 

Kennis over kleuren en hun werking

is voor een vormgever belangrijk

 

Een vormgever maakt gebruik van zijn kennis over kleur. Complementaire kleuren knallen lekker en dat heb je soms nodig. En op een kranten- of tijdschriftenpagina zal een advertentie met een felgele achtergrond meteen opvallen. Het oog van de lezer wil naar die gele vlek.

 

Opletten dus.

 

marjaworks.nl/werk-zien

 

 

Weetjes

FTP?

Deze site is uitgebreid met een FTP-gedeelte. Dat betekent dat klanten, die een inlognaam en wachtwoord hebben, bestanden kunnen uploaden voor gebruik door de studio. Studio Marja van de Ven kan voor deze klanten ook proeven of drukklare bestanden klaarzetten zodat zij deze kunnen downloaden. Dit is vooral handig voor bestanden die te groot zijn om als bijlage met een e-mail mee te sturen.

PDF

Het Adobe pdf-format is ideaal voor digitale proeven. Iedereen kan op www.adobe.com de gratis Adobe Reader downloaden. Daarmee kunnen digitale proeven in het PDF-formaat geopend, bekeken, van commentaar voorzien en geprint worden. Deze werkwijze bespaart papier en tijd.

Eigenlijk alle drukkerijen zijn voor het aanleveren van bestanden voor druk- en printwerk al overgestapt op het universele PDF-format. De redenen hiervoor zijn onder andere het relatief kleine bestandsformaat, zodat het aanleveren voor klanten gemakkelijker wordt en niet in de laatste plaats het kleinere risico op fouten in de prepress. Bovendien kan tijdens het maken van de pdf het juiste kleurprofiel (vaak drukkerij specifiek) ingevoegd worden, zodat de kleuren van het drukwerk voorspelbaar worden.

Klik hier om de laatste marjaworks nieuwsbrief te lezen.